airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Kloakering – Generelt om

Kloakering – Generelt om 

Kloakering er en slags rør- og ledningssystem, der er gravet ned i jorden. Det bliver brugt til at lede afløbsvand og spildevand væk fra huse og veje. Det er f.eks. afløbsvand fra køkkenvaske og badeværelser, spildevand fra toiletter eller regnvand fra gaderne.

Kloaksystemer er delt op i 2 typer, der hænger sammen: Hovedkloak og stikledninger. Hovedkloakken er den del af kloaksystemet, der samler og leder f.eks. spildevandet væk fra byen. Stikledninger er de dele af kloaksystemet, som forbinder bygninger og private huse til hovedkloakken.

Ejer du en bygning, har du pligt til at sørge for at dit spildevand bliver ledt væk eller fjernet fra dit hus eller bygning. Det kan du gøre på flere forskellige måder:
  • Ved at blive tilsluttet til en offentlig hovedkloak, med en stikledning fra dit hus eller bygning og ud til hovedkloakken
  • Ved at være tilmeldt den kommunale natrenovation
  • Ved at være tilmeldt privattømning af din samletank (septiktank)

Det er kommunen, der sørger for driften af alle hovedkloakker i byerne. Det vil sige, at det er kommunernes ansvar f.eks. at anlægge hovedkloakker, at vedligeholde dem, at rense dem og administrere tilslutninger fra f.eks. private huse.

Bemærk
Opdager du, at en kloak løber over eller at det lugter af kloakspildevand, skal du melde dette til din kommune eller lokale tekniske forvaltning.

Relaterede artikler

Kommune Qeqertalik
Niels Egedesplads 1
Postbox 220
3950 Aasiaat

Telefon: (+299) 70 19 00
Fax: (+299) 89 15 22
E-mail: qeqertalik@qeqertalik.gl
Hjemmeside: www.qeqertalik.gl

Departementet for Natur, Miljø og Forskning
Imaneq 1A - 801
Postboks 1614
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
Fax: (+299) 34 54 10
E-mail: pan@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl