airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

En lille fin rejsekuffert som er blevet doneret, kan nu ses på Qeqertarsuaq Museum.

22. februar 2019


Opfølgning beretning vedr. museumsdonation.

I februar måned 2019.

Vi har haft besøg af efterkommere af familien Rosendahl – de havde med sig en lille fin rejsekuffert i læder med indhold som daværende Landsfoged Phillip Rosendahl (landsfoged her fra 1924 til 1939 ) som har brugt under sine

Rejser her i Grønland i mange år. Også efter at han ikke længere var landsfoged, for da han kom tilbage til Danmark var han også ansat i Grønlandsministeriet hvor man rejste op til Grønland mange gange.

Denne kuffert som har været et arvestykke blev doneret af giver Jens Rosendahl som er barnebarn af Phillip Rosendahl. Jens Rosendahl rejste herop på vinterferie sammen med hustru Lene og deres 16årige datter Alberte.

Donationen blev arrangeret på museet hvor der om aftenen markeres med en oplæsning af Phillip Rosendahls hustrus Agnes Rosendahls beretning om Grønland som hun rejste op til i 1916 da hun som kommende hustru overraskede sin forlovede som intet anede at hun kom. Forhold som hun kendte til dengang havde hun fortalt om i et interview i en alder på 90 år i 1985.  Der blev oplæst på grønlandsk af Eva Mølgård og på dansk blev der læst op af Lene Rosendahl.

Museet har registreret kufferten og dets indhold som består af ikke mindst af 40 genstande. Der er bl. A Ravrør til cigarer og en genstand som han brugte til at stikke hul i cigaren. En ordensoversigt, en indholdsfortegnelse af kuffertens indhold. Barbergrej, neglepoler, piberenser, brevordner, bladguld Brilleetui med briller, lommelygte , navneskilt, halstørklæde, askebæger, pengepung  og mere….

Han havde også 2 stk legetøj i kufferten som han bragte til børn, den ene dukke med en cigar og den anden som går med en snor.

” Han elskede børn og underholdte dem. ” Barnebarnet Jens Rosendahl fortæller at når hans farfar var ude på foredragsturne i om Jakob Danielsens malerier, så havde han en stok som han stampede ned i gulvet med når der skulle skiftes billede.

/ Linda G Ostermann, Katersugaasiviup aqutsisua
Qeqertarsuup Katersugaasivia/ Qeqertarsuaq Museum
Juaannguup aqquserna 2. B-5
Postbox 70
3953 Qeqertarsauq
Tlf: +299 92 29 35