airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Dårlig servicekontrak har ramt borgere og erhvervslivet i Kommune Qeqertalik.

13. februar 2019


Det hænger slet ikke sammen med de målsætninger om at få flere turister i fremtiden, dette rammer især dem der ønsker om at yde en god service for borgere og denne medføre desværre tab. Denne servicekontrakt er udholdbart, derfor bør Naalakkersuisut rette op på servicekontrakten. Det siger borgmester Ane Hansen, Kommune Qeqertalik.


Sundhedscenter i Qeqertarsuaq få negative konsekvenser for servicen, da medicin og kliniske operations udstyr kan ankomme forsinket til byen. Da disse høre under som de sidste i prioriteringslisten for transport af gods. , Medicin som er bestilt i Januar er ikke ankommet til Qeqertarsuaq endnu. Personale, der er på tjenesterejse til sundhedscentret medbringer de vigtigste manglende medicin. Og det er ikke måden at gøre det på, siger sygeplejersken.

Blodprøver der sendes til undersøgelse fra Qeqertarsuaq til Nuuk bliver også dårlig undervejs da de strander et eller andet sted i længere tid, det medføre at borgerne får taget ny blodprøver igen, og det er et stort problem, siger sygeplejerske Susan Vignole, der er ansat ved Qeqertarsuaq sundhedscenter.

Nye ansatte personale som er ikke-Grønlandske registreret får ikke kost og logi under forsinkelser som medføre overnatninger når de strander undervejs, da de ikke er registreret som herboende i Grønland, dette medføre at sundhedsvæsenet betaler for deres kost og logi under ophold. Rejseselskabet sørger nemlig kun for borgere som har en bopælsattest i Grønland.

En af transportvirksomheder her i landet er Blue Water, deres  afdeling i Ilulissat opbevare frugter i paller og andre gods der skal transporteres, på grund af vinter trafikkens forsinkelser begynder frugter og rådne i paller, ligesom andre gods må ligeledes ligge i lageret i længere tid ad gangen. Efter længerevarende forsendelser bliver der brugt dobbelt tid på dokumentation af forsendelsesmaterialer for utilfredse kunder.

Kasper Broberg fra Qeqertarsuaq mener at der bør findes smidigere infrastruktur, der kan fungere året rundt og som er tilpasset til vejrforhold i lokalområdet.

By chef i Qeqertarsuaq er enig med disse ord:

Vi kan ikke længere acceptere, at der er materialer som forventes i Qeqertarsuaq og som ligger til at blive transporteret fra Ilulissat.

På grund af teknisk problemer på helikopteren, bliver disse nægtet i længere tid at blive fragtet af Diskoline. Borgere og virksomheder ønsker og kræver at få materialer for erhverv samt dagligdags forbrugsvare at disse bliver sendt til tiden til bestemmelsesstedet.

De ansvarlige bør gøre noget specielt for at rette op på virkelig dårlige forhold,og finde på løsninger – siger bychef i Qeqertarsuaq Benedikte Mølgaard.

Den gældende servicekontrakt er ikke fremmende kontrakt, men er til gengæld forringende kontrakt og Naalakkersuisut bør arbejde ihærdigt for at rette op på denne. Kommune Qeqertalik har igangsat udviklende tiltag for erhvervslivet, turismen og borgerservicen, og den ringe infrastrukter er den største forhindring til disse tiltag, hvilket er yderst uholdbar, slutter borgmester Ane Hansen.