airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Stine Heinesen fylder 75 år i sin fødeby Aasiaat.

4. august 2020

For 69 år siden, i 1951, blev 22 børn sendt til Danmark og fjernede dem dermed fra deres familie, med det formål, at når børnene vender tilbage til Grønland ville de være rollemodeller, de skulle danne fortrop for at ændre den grønlandske befolkningens levemåde. Planen var at børnene skulle lære dansk sprog og kultur. Da de var i Danmark, blev børnene tvunget til at lære dansk, de gik i skole.

 

De kom til børnehjemmet i Nuuk, de måtte kun snakke dansk når de var i børnehjemmet, gik i danske skole og måtte kun få besøg af familien om søndagen. Nu udarbejdes der et kommissorium for en historisk udredning om ”eksperimentet forsøgsbørn”. Det har statsministeren og landsstyreformanden aftalt den 27. februar 2019

 

De tvangsflyttede grønlandske børn havde bedt om en undskyldning fra Staten, da de ikke accepterer at blive brugt som eksperiment som barn og har fået skade af dette resten af livet. Indtil videre har Red Barnet sagt undskyld til de tvangsflyttede grønlandske børn. Den danske stat har ikke sagt undskyld endnu.


Stine Heinesen bor nu i København. Hun er i sin fødeby Aasiaat for at holde fødselsdag og sommerferie.

I 1951, da Stine var 5 år, var hun en af dem der blev sendt til Danmark fra Grønland hvor hun rejst fra sin fødeby Aasiaat.

 

Da de vendte tilbage til Grønland og anbragt i børnehjemmet i Nuuk, boede hun der indtil hun fyldte 16. Efterfølgende flyttede hun til København og bor der endnu.


Onsdag den 30. juli 2020 i Aasiaat med dejligt solskinsvejr holder Stine Heinesen kaffemik sammen med sin familie.

 

Sidste gang Stine holdt fødselsdag i Aasiaat, var før hun blev sendt til Danmark, da hun blev 5 år. Nu holder hun det sammen med sin mand Mikael, bror Ole Geisler niece Bodil Geisler og vennerne.


Borgmester Ane Hansen og Inunngu Nielsen, fagkoordinator i Inoqarfik til Stines Kaffemik

Fra venstre: Bodil Geisler, Ole Geisler, Stine Heinesen, Mikael Heinesen.”Jeg er rigtig glad for at holde min fødselsdag i min fødeby og vejret er fantastisk, det er jo over 70 år siden sidst jeg holdt fødselsdag i Aasiaat. Jeg er meget rørt og det er svært at sætte ord på mine følelser, men jeg er glad for at holde dagen med min mand, min familie og vennerne.”Der udarbejdes en udredning omkring "Eksperimentet om børnene" indenfor Rigsfælleskabet. Denne udredning skulle være færdig til juni 2020 men er meddelt, at den forventes afleveret til august 2020.

Borgmester Ane Hansen & Stine Heinesen.
Borgmester Ane  Hansen som deltager til Stines kaffemik sagde: "Det er meget rørende at Stine ville holdt sin 75 års fødselsdag i sit fødeby, hun fyldt jo 5 år sidst da hun holdt sin fødselsdag her. Jeg håber  at den Danske Stat som lovet,  skal give en undskyldning i den nærmeste tid, nu er der jo kun få tilbage af de personer som er blivet sendt til Danmark, at vi kan kun tælle personer i vor ene hånd af de 22 børn.


”Endelig er den uretfærdige behandling af os, og en forklaring af denne uretfærdig ændring af vores liv ved at komme på plads.
 Vi har ønsket at få en undskyldning fra den Danske Stat. Der er stadig ikke ingen undskyldning fra den Danske Stat, og jeg håber at den længe ventede undskyldning kommer når udredningen færdiggøres. At vi får en undskyldning. Det er ikke retfærdigt at det politisk er besluttet at vi skal være forsøgspersoner. Vi har ventet i mange år på et svar, og endelig ser det ud til at vi får vished i denne måned, og vi glæder os til at, uretfærdigheden som skete, endelig kan få en ende. Jeg håber at den Danske Stat giver os en undskyldning så vi kan få fred, for beslutningen dengang var politisk meget forkert, vi mistede vores familie, vores sprog og vort hjemland.”- Sagde Stine Heinesen.
Stine Heinesen.