airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Lærestuderende Apannguaq Lynge Tellesen fra Ikamiut hærdres da MIO-prisen 2020 blev uddelt til to prisvindere.

27. november 2020

Lærerstuderende Apannguaq Lynge Tellesen fra Ikamiut hædres med MIO-pris 2020, hvor der var to modtagere af prisen, hvor den ene pris gik tik Niviaq Korneliussen. De har begge hver for sig arbejdet med stor effekt for samfundet, ved at arbejde for bedre forståelse for barnets rettigheder og forbedre børns vilkår.

Lærerstuderende Apannguaq Lynge Tellesen fra Ikamiut hædres med MIO-pris 2020, hvor der var to modtagere af prisen, hvor den ene pris gik tik Niviaq Korneliussen. De har begge hver for sig arbejdet med stor effekt for samfundet, ved at arbejde for bedre forståelse for barnets rettigheder og forbedre børns vilkår.


Apannguaq er 29 år. Hun begyndte at arbejde i Ikamiut skolen som timelærer i 2017, og startede sin desentrale læreruddannelse i august i år. 

”Jeg har aldrig forestillet mig at arbejde som lærer, men efter jeg begyndte at arbejde i skolen er jeg blevet rigtig glad for det og er blevet mit hjerteblod”- sagde Apannguaq Lynge Tellesen.

Lærerstuderende Apannguaq Lynge Tellesen fra Ikamiut. Hun hædres for sin ekstraordinære indsats i bygden. Hun hjælper børn i nød og bruger gerne sin fritid på at hjælpe dem med at genfinde deres selvværd og selvtillid. I et samfund som vores med de lange afstande byer og bygder imellem og hvor hjælpen kan være langt fra en og det kan tage lang tid at vente på, formår hun at bryde tabuemner, ved at italesætte dem (Artikel 34 i Børnekonventionen).

Apannguaq Lynge Tellesen er en stærk ung kvinde, som sætter dagsordenen i bygden ved at lære både børn og voksne om barnets rettigheder i henhold til FN-s Børnekonvention (Artikel 42). Hun bruger også MIO-s udgivelser til at lære børn og voksne, både i sit arbejde, men også i sin fritid, i dét at sætte en grænse (Artikel 12 i Børnekonventionen).

Skoleleder i Ivilikasiup atuarfia i Ikamiut Regine Jeremiassen  giver prisen på vegne af MIO

Undervisningsmaterialer der bliver sendt til Ikamiut bliver brugt under undervisning, hermed også materialer til undervisning af børns rettigheder, og i personlig udviklingsundervisningen bliver der blandt andet undervist om personlig grænseoverskridelse. 

”Apannguaq respekterer meget sit arbejdsplads og er hjælpsom, når hun planlægger sin undervisning henvender hun sig til mig, her går 4-8 klasser i samme klasse, og i personlig udviklings timerne har Apannguaq undervist om børns rettigheder. Det er overraskende og dejligt at hun har fået pris.  ” – sagde skoleleder i Ivilikasiup atuarfia Regine Jeremiassen.
”Skolebørnene har fået meget at vide om deres egne rettigheder efter undervisningsforløb med børns rettighder, når vi har repetition kan jeg mærke at de har lært meget om deres egne rettighder, jeg kan især lide når de små elever siger til de lidt ældre elever at de er børn indtil de er 18 år, og sidste år fremlagde vi om grænser og rettigheder til forældrene. Jeg har aldrig troet at jeg skulle modtage en pris, da vores bygd er lille, og det rører mig dybt, det er også betryggende at folk i bygden også har bemærket vi har arbejdet med børns rettigheder, det er dejligt”- sagde den anden modtager af  MIO-prisen Apannguaq Lynge Tellessen fra Ikamiut. 

Vi lykkeønsker Apannguaq og hendes familie med prisen fra Kommune Qeqertalik.

Apannguaq og hendes mand Johannes og deres døtre Inequ og Asa Dorthe. 

Apannguaq`s søster Malu, Apannguaq og Apannguaq`s mor Anine.

Billeder: Anine Tellesen og Johannes Tellesen.