airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Der var rejsegilde af skolen i Kangaatsiaq.

28. april 2021

Der var højtidelig rejsekilde af den nye skole i Kangaatsiaq tirsdag den 27. April 2021.

Kommunen har på tidligere tidspunkt sendt ansøgning til Selvstyret og Naalakkersuisut om finansiering af en ny skole i Kangaatsiaq. Kommunale politikere og embedsmænd i Kommune Qeqertalik tog for første gang til Kangaatsiaq lige efter kommunen var blevet oprettet og så en nedslidt skole og noget af skolen var skimmelbefægtet, derfor havde nogle af børnene fået hudproblemer og andre lidelser. På grund af disse besluttede kommunalbestyrelsen at udføre skolebyggeri i Kangaatsiaq. Kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik havde afsat midler over tre års periode, der skal bruges til skolebyggeri og nu har man nået dertil at der kan laves ny skolebyggeri i Kangaatsiaq og ansvar for skolebyggeri i Grønland er blevet overdraget til kommunerne.

“Vi har taget hertil for at deltage i rejsekilde af den nye skole, vi har meget glædet os til at nå hertil, alle, der har været med i byggeriet, I har bygget et flot skole, I er meget dygtige, da I har arbejdet i det kolde vinter for at lave et så stort projekt, vi er meget stolt er jer. Vi er stolt over det og vi har ikke bare været passivt og set på eksisterende forhold, men vi handlet aktivt og har implementeret os og ladt Inatsisartut til at overdrage ansvar for skolebyggeri til kommunerne.

Det er første gang i landets historie at en kommune har finansieret skolebyggeri, og derfor skal man glæde sig over at vi har været rollemodel som kommune. Entreprenørvirksomheder og byggeledelse tak for et smukt byggeri og tillykke til jer. Vi glæder os meget til at ibrugtage skolen.”- siger Borgmester Ane Hansen. 
Ruderne vil blive isat om en måned og loftet vil blive lukket, vi glæder os meget til at færdiggøre skolebyggeriet og overdrage ansvaret i god tilstand, vore tømrer har arbejdet hverdag, vi siger mange tak”- siger Oliver K.  Bergtsen. Byggeherre KJ.

Skoleinspektør i Kangaatsiap atuarfia Sussi Adelholm, der deltog i rejsegildet fortalte at de har været presset sammen for syvende år i træk i skolen og derfor havde de været nødsaget til at planlægge adskillelse af eleverne hvert år. Derfor glæder hun sig over til næste år, fordi de vil være i så stort skole, der har god indeklima og har god udsigt.
“Der vil være masser af muligheder i forskellige fag, og en af de ting vi glæder os mest til er at vi vil få mulighed for at bruge naturen i undervisningsmetoder, for eksempel i naturfag og andre fag. Vi glæder os alle sammen - elever, medborgere, og lærere”
Der er forventninger om at skolebyggeri i Kangaatsiaq vil blive færdigbygget i juni 2022.

 

Billeder fra rejsegildet.

 

Tømre KJ, bygherre Masanti, elektrikere Elektrikerit og borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen, udvalgsformand for udvalget INUIT, medlem af kommunalbestyrelsen Naja Kristensen, Atassut. Kommunaldirektør i Kommune Qeqertalik Nivi Strunz og Økonomidirektør Nicolai Odgaard Jensen, Bychef i Kangaatsiaq Hans I. Fg. leder for sagsområdet Inoqarfik Karen T. Jessen og Skoleinspektør i Kangaatsiap atuarfia Sussi Adelholm "tilsynsførende" af byggeriet tømrer og nogle skoleelever i Kangaatsiaq deltog under rejsekildet.