airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

For 300 år siden

6. juli 2021

Hans Egede om dagliglivet i Grønland for 300 år siden.

… ”arsarfissamillu qeqqata missaani katersuutissapput imaluunniit naapissapput; arsarisaq nunamut nalorujunneqassaaq taamalu isikkaminnit aqittarlugu ajuuffissaminnut ajuunniaqattaartarlutik.” …

… ” (de) samles eller mødes midt imellem disse mål, hvor de kaster bolden ned og sender den med foden til hvert sit mål.” …

Således beskriver Hans Egede grønlændernes fodboldspil.

I sine Perlustrationer fra 1741 har Hans Egede i kobberstik og tekst bl.a beskrevet hverdagen blandt grønlændere for 300 år siden.

Qasigiannguit Museum udstiller i juli 2021 store optryk af 7 af de 13 illustrationsplancher der indgår i udgivelsen fra 1741. Sammen med plancherne er uddrag af teksten omskrevet til nutidssprog på dansk og grønlandsk samt engelsk.

Plancher og tekst viser sider af hverdagslivet for 300 år siden som: boligforhold sommer og vinter, drivjagt på rensdyr med bue, forskellige former for sæljagt fra isen, hvalfangst fra umiaq, boldspil som fodbold og håndbold, trommesange og dans samt lege og styrketræning i tov.

Bogens fulde titel er Det gamle Grønlands ny Perlustration eller Natural- Historie. Den oprindelig udgave er dateret 20. juni 1741.

Et fotografisk genoptryk udkom fra forlaget Rhodos i 1984

Bogen er en enestående dokumentation for grønlænderens hverdag for 300 år siden og er som sådan også et vigtigt kildeskrift, som Qasigiannguit Museum blandt andet gør brug af i arbejdet med fremstilling af dragtdele og genstande til formidlingsprogrammet ”Levende Boplads”.

Udstillingen ”Siulitta ulluinnarni inuunerat ukiut 300 matuma siornatigut / Dagliglivet i Grønland for 300 år siden” kan ses på Qasigiannguit museum sommeren igennem, ligesom der hver søndag er levendegørelser af en 1700-tals teltplads fra perioden ved søbredden øst for Qasigiannguit.