airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester Ane Hansen´s udtalelse om Covid-19 torsdag den 5. august. 2021

Den danske version kommer senere.
5. august 2021

Kære medborgere i Kommune Qeqertalik

Jeg har lovet at vende tilbage, hvis der kom nye oplysninger om Corona. Formanden for Naalakkersuisut, Landslægen samt Naalakkersuisoq for sundhed har netop afholdt pressemøde og vi er blevet orienteret om følgende: Der er heldigvis ingen yderligere smittede i vores kommune i dag, men vi afventer stadigvæk svar fra igangværende testresultater. Derfor vil jeg anmode borgerne om at fortsætte med deres forsigtighed. Der er jo flere smittede personer som findes og der er stadigvæk stor mulighed for smittespredning.

Jeg vil først lige komme med en lille glædelig nyhed: vi har lukket to dagtilbud i sidste uge i Aasiaat, børnehaven Kulloq og vuggestuen Vâva. På baggrund af dagens testresultater samt de oplysninger vi fik, vil vuggestuen Vâva genåbne fra i morgen. Testning af samtlige ansatte og børn er nu ovre og der er ingen smittede blandt dem. Hovedrengøring af vuggestuen er over, derfor skal den genåbne i morgen. Da man stadigvæk har igangværende undersøgelser vedrørende Kulloq, har vi ikke genåbnet den helt. Hovedrengøringen er over og de børn, der ikke har været i børnehaven på lukkedagen har nu mulighed for at komme i børnehaven i morgen. Men vi forventer at børnehaven vil blive åbnet helt fra næste uge.

Vi har fra kommunen komme med tilbud om hjælp fordi der er mange personer, der skal testes i Aasiaat og sundhedsvæsnets undersøgelse er lidt langsommeligt. Vi har meddelt sundhedsvæsnet at vi står parat med at yde hjælp, såfremt de skulle få behov for at etablere et større testcenter og få flere testere. Og i morges har jeg sammen med borgmesteren i Qeqqata Kommunia underskrevet brev til departementet, hvori vi beskrev at vi står klar til at yde hjælp, hvis der skulle være behov for dette. Vi står parat til at yde hjælp, hvis de skulle få behov for dette, ved at indsætte kommunal ansatte og andre personer.

Jeg har i de seneste dage lagt mærke til at nogle ansatte, der er blevet ansat i henhold til SIK´s overenskomst, har det hårdt efter at de er blevet sat i hjemmekarantæne. Vi har fra kommunen fundet løsning omkring vore personalegrupper, da de er blevet hjemsendt som syge fra dag et. Og på baggrund af det, så har man fundet en løsning til deres løn. Vi har planer om at kontakte private virksomheder her i Aasiaat fra i morgen. Fordi vi ønsker at finde forskellige løsningsmodeller til at yde hjælp, sammen med dem. Vi ønsker inderligt at få igangsat undersøgelsen snarest muligt. På grund af længerevarende ventetid på testresultater og da dette har ramt vores økonomi hårdt, herunder borgernes økonomi, speciel for de personer, der bliver aflønnet efter SIK´s overenskomst. Vi vil fra kommunen gerne yde hjælp, som jeg har sagt fra begyndelsen.

Jeg vil benytte lejligheden til at takke borgere, der er ansat i andre virksomheder, men som frivilligt har stået frem og vikarieret for de mange kommunale ansatte, der blev sat i hjemmekarantæne på alderdomshjemmet. Jeg vil takke jer fra mit hjerte. Man er meget taknemmelig for at I har haft mulighed for at hjælpe til i sådan en situation.

Nu er der konstateret smitte i Qasigiannguit. Vi ved jo hvor chokerende det kan være, at høre om den første smittede. Vi ved også hvor mange forskellige reaktioner et chok kan afstedkomme. Derfor har vi også igangsat nogle sikkerhedsforanstaltninger derovre. Vore personalegrupper derovre vil også lave forebyggende arbejde for at undgå smittespredning.

I dag har jeg set den smittede person stå frem. Og føler sig ensom - hvilket er ikke så mærkeligt. Derudover føler hun sig skamfuld. Du er ikke alene og du bør ikke skamme dig. Enhver kan blive ramt af virusset. Du skal kun være påpasselig med at smitte andre og samarbejde. Vi indstiller overfor dig at du skal følge anbefalinger om at være i hjemmeisolation og andre anbefalinger. Jeg ønsker at du vil blive rask.

Og alle de personer, som også er ramt af virusset i Aasiaat, ønsker jeg ligeledes at de skal blive rask. Vi ønsker inderligt at undgå samfundssmitte. Derfor ønsker vi at alle skal følge anbefalingerne. Hvis I skal på indkøb, lad vær med at tage sammen som familie og lad en foretage indkøbet. Lad vær med at deltage i større forsamlinger. Lad vær med at tage på værtshus, udsæt den.

Der vil blive afholdt første skoledag i de nærmeste dage, og vi grønlændere holder meget af at afholde kaffemik. Lad os fejre dagen, men lad os holde tilbage med disse, da det er nødvendigt. Lad os forebygge smittespredning. Vi kan jo fejre disse dage, når vi allesammen er blevet raske.

 

Jeg ønsker jer alle et godt helbred.”